fbpx

Misbruget er også hårdt for pårørende

Som krigsveteran prøver man typisk at fortrænge de traumatiske oplevelser, som trænger sig på. Misbruget er en kemisk måde enten at undgå oplevelserne – eller mindske ubehaget. Misbrug kan give en midlertidig lindring eller blokering af symptomerne, men det fjerner ikke problemerne og kan være hårdt for pårørende at se på.

 

På Sydgården har vi lang erfaring med at have veteraner i døgnbehandling. Vi oplever, at veteraner ofte har en dobbeltdiagnose – f.eks. PTSD kombineret med misbrug. Derfor hjælper det ikke, hvis vi kun behandler misbruget. At hjælpe en veteran, der har et misbrug, kræver en behandling baseret på en stor social faglig indsigt. Den kan vi tilbyde på Sydgården.

Vi kan ikke nøjes med at fjerne misbruget

PTSD og misbrug går desværre ofte hånd i hånd

På Sydgården behandler vi veteraner, der har en dobbeltdiagnose. De er oftest udfordret af, at de har en kombination af PTSD og et misbrug af fx alkohol, stoffer og medicin. På Sydgården tager vi fat om årsagen til misbruget. Og vi har faglig indsigt, redskaber og erfaring til at hjælpe med at håndtere den ødelæggende PTSD.

Læs også: Krigsveteran: “På Sydgården droppede jeg masken”

Hvad er PTSD?

PTSD er en psykiske lidelse, der er forbundet med én eller flere traumatiske oplevelser. Kroppen husker de forfærdelige hændelser. Ydre faktorer som fx en bestemt lugt, lyde eller stemninger kan få veteranen til at genopleve hændelserne og aktivere kroppens alarmberedskab.

Døgnbehandling for veteraner - Sydgården

Reaktionerne er vidt forskellige

Det er vidt forskelligt, hvordan veteraner, der har PTSD, reagerer på de ydre faktorer. Nogle bliver irritable eller aggressive, andre får panikangst, hvor kroppen pludselig lukker helt ned, hjertet pumper løs, og det bliver svært at trække vejret. For andre er det som om, at følelserne er koblet fra, og de føler sig tomme indeni. Reaktionerne kan optræde samtidig og på skift.

Oplevelserne kan komme gennem flashbacks eller mareridt om natten. Det, der sker er, at nervesystemet tager over, og får kroppen til at reagere.

Individuelt tilrettelagt døgnbehandling

Som veteran i døgnbehandling på Sydgården kommer man til at arbejde med traumet bag PTSD’en. Et forløb er altid tilrettelagt på en måde, hvor vi tilpasser behandlingen til den enkeltes udfordringer. Det er helt afgørende.

Sydgårdens døgnbehandling hjælper veteraner fordi:

  • De får tid og ro til at komme fri af en ond cirkel.
  • De får trygge og faste rammer til at blive clean og ædru.
  • De kommer væk fra hverdagen i en periode.
  • De får gruppeterapi og individuel terapi.
  • De bliver mødt af vagter og terapeuter, der alle her en social faglig baggrund.
  • De bliver behandlet for deres misbrug samtidig med, at vi håndtere deres PTSD. Det gør, at de kan fortsætte en PTSD-behandling, når de tager herfra.

Læs mere i “Døgnbehandling for veteraner – Individuel behandling af dobbeltdiagnoser”

 

Vi har ledige pladser – ingen venteliste. Kontakt os på 7322 1000.
+